Fiat Bravo II Instructieboekje (2007-2016): Carrosserie

BESCHERMINGTEGENATMOSFERISCHE INVLOEDEN

De belangrijkste oorzaken van roest zijn:

  • luchtverontreiniging;
  • het zoutgehalte in de lucht en de luchtvochtigheid (gebieden aan zee of een warm en vochtig klimaat);
  • omgevings-/seizoensinvloeden.

Ook de invloed van schurende elementen, zoals stoffige omgeving, opwaaiend zand, modder en steenslag op de lak en de onderzijde moet niet worden onderschat.

Fiat heeft voor uw auto de beste technologische oplossingen toegepast om de carrosserie efficiënt tegen roest te beschermen.

De belangrijkste zijn:

  • de toepassing van aangepaste spuittechnieken en lakproducten die de auto de benodigde weerstand tegen roest en schurende elementen verlenen;
  • het gebruik van verzinkte (of voorbehandelde) plaatdelen met een hoge corrosiebestendigheid;
  • het aanbrengen van een gespoten beschermende waslaag op de onderzijde, in de wielkuipen, in de motorruimte en verschillende holle ruimtes, met een hoog beschermend vermogen;
  • het aanbrengen van een beschermende kunststof laag op kwetsbare onderdelen: onderzijde van de portieren, binnenzijde van de spatborden, randen, enz.;
  • toepassing van "open" holle ruimtes om condensvorming te voorkomen en binnendringend water af te voeren, waardoor roest van binnenuit wordt voorkomen.

CARROSSERIEGARANTIE

Bij de auto is de carrosserie tegen doorroesten van alle originele componenten van de carrosserie en van alle dragende delen gegarandeerd.

Voor de specifieke voorwaarden van deze garantie wordt verwezen naar de Service- en garantiehandleiding.

TIPSVOOR HET BEHOUDVAN DE CARROSSERIE

Lak

De lak heeft behalve een esthetische functie ook een beschermende functie.

Daarom moeten beschadigingen van de laklaag, zoals krassen, onmiddellijk worden bijgewerkt om roestvorming te voorkomen. Het bijwerken dient met de originele lak te worden uitgevoerd (zie "Plaatje met informatie over de carrosserielak" in het hoofdstuk "Technische gegevens").

Het normale onderhoud van de auto beperkt zich tot wassen, waarbij de frequentie afhankelijk is van het gebruik van de auto en van de omgeving. Het is raadzaam de auto vaker te wassen bij sterke luchtverontreiniging of bij het rijden over wegen met strooizout.

Ga als volgt te werk om het voertuig correct te wassen:

  • verwijder de antenne van het dak als u de auto in een wastunnel wast, om te voorkomen dat deze beschadigt;
  • als voor het reinigen van de auto een stoomreiniger of hogedrukreiniger wordt gebruikt, houd de spuitlans dan op een afstand van tenminste 40 cm van de carrosserie om beschadigingen of vervormingen te voorkomen.

    Gedurende langere tijd achtergebleven waterresten kunnen de auto beschadigen;

  • spoel de auto eerst met een waterstraal onder lage druk af;
  • was de auto met een zachte spons met een oplossing van neutrale zeep; spoel daarbij de spons regelmatig uit;
  • spoel de auto af met schoon water en droog de auto met lucht of een zeem.

De minder zichtbare delen zoals de randen van de portieren, achterklep, motorkap en de koplampranden moeten tijdens het drogen niet vergeten worden, omdat daar water kan blijven staan. Het verdient aanbeveling de auto na het wassen niet onmiddellijk binnen te zetten, maar de auto nog even buiten te laten staan, zodat waterresten buiten kunnen verdampen.

Was de auto nooit als hij lang in de zon heeft gestaan of als de motorkap nog warm is: de glans van de lak kan afnemen.

De kunststof carrosseriedelen kunnen op dezelfde wijze worden gewassen als de gespoten carrosseriedelen.

Parkeer de auto niet onder bomen, aangezien harsdruppels bij langere inwerking de lak kunnen beschadigen, waardoor de kans op roestvorming wordt vergroot.

BELANGRIJK Vogeluitwerpselen dienen zo snel en zo goed mogelijk van de lak verwijderd te worden, omdat door de agressieve bestanddelen de lak kan beschadigen.

Schoonmaakmiddelen verontreinigen het water. Daarom moet de auto bij voorkeur worden gewassen op een plaats waar het afvalwater direct wordt opgevangen en gezuiverd.

Ruiten

Gebruik voor het schoonmaken van de ruiten een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel.

Gebruik een schone, zachte doek om krassen en beschadigingen te voorkomen.

BELANGRIJK Let er bij het schoonmaken van de binnenzijde van de achterruit op dat de elektrische weerstandsdraden van de achterruitverwarming niet worden beschadigd. Veeg voorzichtig in de richting van de draden.

Motorruimte

BELANGRIJK Voor het uitspuiten van de motorruimte moet de contactsleutel in stand STOP staan en de motor koud zijn. Controleer na het reinigen of de verschillende beschermingen (rubber kappen, deksels enz.) nog op hun plaats zitten en niet beschadigd zijn.

Koplampen

BELANGRIJK Gebruik voor het reinigen van het kunststof lampenglas van de koplampen geen aromatische producten (bijv. benzine) of ketonen (bijv. aceton).

    Ruitensproeiers

    Ruitensproeier Als de ruitensproeiers niet werken, controleer dan eerst of er ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit (zie "Controle van vloeistofniveaus" in dit hoofdstuk). Controleer vervo ...

    Interieur

    Controleer af en toe of er geen water onder de matten is blijven staan, waardoor het plaatwerk kan gaan roesten. Vervang versleten vloermatten, indien aanwezig, met originele exemplaren en verzek ...

    Zie ook:

    Chevrolet Cruze (J300) Instructieboekje (2008-2016). Voertuigidentificatie
    Voertuigidentificatienummer Het Voertuigidentificatienummer staat op de vloer rechts in de auto, onder een afdekking tussen het voorportier en de stoel. Het Voertuigidentificatienummer ...

    Chevrolet Cruze (J300) Instructieboekje (2008-2016). Airbagsysteem
    Het airbagsysteem bestaat uit meerdere afzonderlijke systemen. Bij het afgaan worden de airbags binnen enkele milliseconden gevuld. Ook het leeglopen van de airbags verloopt zo snel, dat dit ...

    Auto modellen:

    © 2021-2025 Alle rechten voorbehouden www.cmodellen.nl