Fiat Bravo II Instructieboekje (2007-2016): Gordelspanners

De auto is uitgerust met gordelspanners voor de veiligheidsgordels die bij een heftige frontale botsing de gordels enigszins aantrekken. Op die manier worden de inzittenden veel beter op hun plaats gehouden en wordt de voorwaartse beweging ingeperkt.

De oprolautomaat blokkeert als de gordelspanner in werking is geweest.

De auto is ook uitgerust met een tweede gordelspanner (nabij de dorpellijst). Wanneer die wordt ingeschakeld, wordt de metalen kabel verkort.

Tijdens de werking van de gordelspanner kan er een wat rook ontsnappen. Deze rook is niet schadelijk en duidt niet op brandgevaar.

BELANGRIJK Voor een maximale bescherming door de gordelspanner moet de veiligheidsgordel zo worden omgelegd dat hij goed aansluit op borst en bekken.

De gordelspanner behoeft geen onderhoud of smering: elke verandering van de oorspronkelijke conditie zal de werking ervan benadelen. Als de gordelspanner door extreme natuurlijke gebeurtenissen (bijv. overstromingen, vloedgolven enz.) met water en modder in contact is geweest, dan moet hij worden vervangen.

BELANGRIJK De gordelspanner is voor éénmalig gebruik bestemd.Neem contact op met het Fiat Servicenetwerk om hem te laten vervangen nadat hij in werking is getreden.

 

Werkzaamheden die leiden tot stoten, trillingen of plaatselijke verhitting in de zone rondom de gordelspanners (meer dan 100°C gedurende ten hoogste 6 uur) kunnen de gordelspanners beschadigen of in werking doen treden.Wendt u zich tot het Fiat Servicenetwerk voor eventuele werkzaamheden aan deze componenten.

TREKKRACHTBEGRENZERS

Voor een nog betere bescherming van de inzittenden bij een ongeval, zijn de rolautomaten van de gordels voor en achter (voor bepaalde versies/markten) voorzien van een krachtbegrenzer die bij een frontale aanrijding de piekbelasting op de borst en schouders beperkt.

ALGEMENE OPMERKINGEN OVER HET GEBRUIKVANVEILIGHEIDSGORDELS

De bestuurder moet zich aan alle plaatselijke wettelijke voorschriften met betrekking tot de verplichting en de manier waarop de gordel wordt gebruikt houden en moet ook de inzittenden deze voorschriften doen naleven. Leg de veiligheidsgordel altijd om alvorens weg te rijden.

Ook zwangere vrouwen moeten de veiligheidsgordel omleggen: voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind wordt het risico op verwondingen bij een ongeval fors ingeperkt als de gordel wordt gedragen.

Natuurlijk moeten zwangere vrouwen wel het onderste deel van de gordel lager omleggen, zodat de gordel over het bekken en onder de buik komt (zie fig. 102). De beste manier om het ongeboren kind te beschermen is om de moeder te beschermen. Wanneer de veiligheidsgordel goed is omgelegd, is het meer waarschijnlijk dat het ongeboren kind niet gewond raakt bij een botsing.

Voor zwangere vrouwen, zoals voor iedereen, is de sleutel voor het doelmatig werken van de veiligheidsgordels dat ze goed omgelegd worden.

ALGEMENE OPMERKINGEN OVER HET GEBRUIKVANVEILIGHEIDSGORDELS 

BELANGRIJK Voor maximale bescherming moet de rugleuning rechtop gezet worden,moet men goed tegen de rugleuning aanzitten en moet de gordel goed aansluiten op de borst en het bekken. Draag altijd veiligheidsgordels, zowel voor- als achterin! Rijden zonder veiligheidsgordels doet bij een ongeval het risico op ernstige verwondingen toenemen en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.Het demonteren of aanpassen van onderdelen van de veiligheidsgordel of gordelspanner is ten strengste verboden.Werkzaamheden aan deze onderdelen moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerd en erkend personeel.Wendt u altijd tot het Fiat Servicenetwerk.

BELANGRIJK Zorg dat de gordelband nooit gedraaid is. Het bovenste gordelgedeelte moet over de schouder en schuin over de borst liggen. Het onderste gordelgedeelte moet over het bekken (zoals aangegeven in fig. 103) en dus niet over de buik liggen. Steek nooit voorwerpen (wasknijpers, klemmen enz.) tussen de gordel en het lichaam van de inzittende.

BELANGRIJK Iedere gordel dient slechts ter bescherming van een enkel persoon: vervoer kinderen nooit op uw schoot, waarbij de gordel beiden zou moeten beschermen . Er mag geen enkel voorwerp tussen de gordel en het lichaam van de inzittende worden geplaatst. fig. 104

ALGEMENE OPMERKINGEN OVER HET GEBRUIKVANVEILIGHEIDSGORDELS 

BELANGRIJK Nadat een gordel aan een zware belasting is blootgesteld (bijvoorbeeld bij een ongeval),moet de gordel compleet met de verankeringen, bevestigingsbouten en de gordelspanner worden vervangen. Ook als er geen zichtbare schade is, kan de gordel toch verzwakt zijn.

HOE U DEVEILIGHEIDSGORDELS IN OPTIMALE STAAT HOUDT

Houdt u aan de volgende voorzorgsmaatregelen voor een correct onderhoud van de veiligheidsgordels:

  • zorg altijd dat de gordel degelijk uitgetrokken en niet gedraaid is; controleer ook of het oprolautomaat niet haperend werkt;
  • controleer de werking van het veiligheidsgordelmechanisme als volgt: maak de gordel vast en trek snel aan de gordel;
  • vervang de gordels na een ongeval, ook al lijken ze niet beschadigd. Vervang de gordels ook steeds als de gordelspanners werden geactiveerd;
  • gebruik water en neutrale zeep om de gordels met de hand te wassen. Spoel de gordels en laat ze in de schaduw drogen. Gebruik nooit aggressieve, blekende of kleurende middelen of andere producten die het weefsel van de gordel kunnen aantasten;
  • zorg dat er geen vocht in de oprolautomaat komt: de goede werking ervan is alleen gegarandeerd als ze droog blijven;
  • vervang de gordels bij tekenen van slijtage of beschadigingen.

    Veiligheidsgordels

    GEBRUIKVAN DEVEILIGHEIDSGORDELS De veiligheidsgordel moet omgelegd worden terwijl men goed rechtop, met de rug tegen de rugleuning zit. Pak, om de gordel om te leggen, de gesp A fig. 98 en steek ...

    Kinderen veilig vervoeren

    Om een optimale bescherming bij een ongeval te kunnen garanderen, moeten alle inzittenden zitten en gebruik maken van goedgekeurde beveiligingssystemen, ook pasgeborenen en kinderen! Dit is een we ...

    Zie ook:

    Chevrolet Cruze (J300) Instructieboekje (2008-2016). Starten en bediening
    Nieuwe auto inrijden Houd u de eerste paar honderd kilometer aan het onderstaande om de prestaties en het brandstofverbruik van uw auto te verbeteren en te zorgen dat deze langer meegaat: ...

    Mazda 3 (BM/BN) Instructieboekje (2013-2019). Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van de veiligheidsgordels
    Veiligheidsgordels helpen de kans op ernstig letsel tijdens ongevallen en plotseling stoppen te verminderen. Het wordt door Mazda aangeraden dat de bestuurder en passagiers te allen tijde gebruik ...

    Auto modellen:

    © 2021-2025 Alle rechten voorbehouden www.cmodellen.nl